Batáty se výborně vaří vcelku. Při pečení zase jejích tenká slupka vytvoří křupavý povrch a uvnitř objevíte  sladkou, křehkou dužinu. Zatímco pečení je tradiční způsob přípravy sladkých brambor, existuje nespočetné množství způsobů, jak je připravit:

  • při vaření celých sladkých brambor propíchněte jejich slupku několikrát vidličkou a pečte při 200 stupních 40-50 minut, nebo dokud z nich nevytáhnete lehce vidličku,
  • opečte na plátky nebo na kostky nakrájené sladké brambory na oleji asi 10 minut,
  • rychlé vaření vložením 2,5 cm silných plátků na pánev s 5 cm vařící vody; vaříme asi 12 minut,
  • vaříme v páře 2,5 cm silné plátky na mírném ohni,
  • připravíme celé sladké brambory během 5-8 minut v mikrovlnce, v polovině otočíme,
  • upečieme celé sladké zemiaky v mikrovlnke: pečieme 4 minúty na cca. 200 °C po dobu 5 až 10 minút (v polovině otočíme),
  • grilujte nebo opečte na rožni 2,5 cm silné plátky po dobu 10 minut nebo rozkrojte sladké brambory podélně na polovinu a grilujte 20-25 minut,
  • nastrouhejte syrové do salátů.

Příprava:

Batáty s mrkví oloupeme, umyjeme a nakrájíme na kostky. Zeleninu propláchneme vodou, dáme do hrnce a zalejeme vodou. Přivedeme do varu a zvolna vaříme do změknutí. Uvařené batáty s mrkví prolisujeme nebo rozmixujeme.

Pokrm batáty s mrkví doplníme lžičkou oleje, promícháme a můžeme podávat.

Příprava:

Batáty oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kostky. Králíka nakrájíme na kostičky. Batáty propláchneme vodou, dáme společně s masem do hrnce a zalejeme vodou. Přivedeme do varu a zvolna vaříme do změknutí. Uvařeného králíka s batáty prolisujeme nebo rozmixujeme.

Pokrm králík s batáty doplníme lžičkou oleje, promícháme a můžeme podávat.

Příprava:

Pangasia nakrájíme na větší kousky. Batáty oloupeme a nakrájíme na kolečka velká asi 1 cm. V hrnci přivedeme do varu vodu s trochou cukru a kouskem másla a vložíme do ní batáty. Vaříme, dokud nejsou měkké.

Na pánvi rozpustíme máslo, vložíme kousky rybího masa, osolíme a přidáme špetku koření na ryby. Maso opatrně opečeme z obou stran doměkka.

Uvařené batáty scedíme a osolíme. Na dno misky dáme batáty, na ně položíme maso a ozdobíme nakrájenou okurkou a kuličkami mozzarelly.

Pangasia s batáty podáváme jako teplý hlavní chod bez další přílohy s toastem či s tmavým chlebem.

Ingredience: kousek másla, sůl, 5 ks batátů, 5 stroužků česneku

Příprava:

Batáty nemusíte loupat, stačí je důkladně očistit a opláchnout. Potom je nakrájejte. Na stejně velké kostičky nebo kolečka nakrájejte i mrkev.

Vymažte pekáč máslem a dejte do něj nakrájenou zeleninu. Vše posypte kořením, přidejte česnek a dejte zapéct do trouby (rozpálené alespoň na 190°C). Pečte 40 minut.

Ingredience: 800 g krkovičky nebo kotlety, 5 lžiček soli, 5 větviček rozmarýnu, olivový olej, máslo.

Příprava:

Batáty oloupejte a nasekejte na proužky, které budou vypadat jako hranolky. Nebudete je ale smažit ani péci v troubě, protože jde o zdravější formu úpravy!

Vetřete formu na pečení nebo pekáč máslem, vložte do ní batáty a dobře je osolte. Pečte na 220 °C zhruba 40 minut. Kontrolujte, zda se nepřipalují.

Krkovičku opečte z každé strany pět minut tak, aby byla krásně hnědá. Pokud máte kvalitní pánev, opékejte ji klidně bez tuku. Přidejte na pánev větvičky rozmarýnu, které maso krásně provoní.

Ingredience: 700 g batátů, sůl, olivový olej, 5 větviček tymiánu

Příprava:

Oloupejte batáty a připravte si plech s pečicím papírem,. Na stejně velké kousky nakrájené batáty dejte na plech a osolte je. Polejte je olivovým olejem a přidejte větvičky tymiánu. Pečte je v troubě rozpálené na 200 °C zhruba 30 minut.

Ingredience: 700 g batátů, 220 g hladké mouky, 1 vejce, 1 lžíce olivového oleje, 1 šálek čerstvých špenátových listů, 1 šálek brynzy, lžíce soli.

Příprava:

Batáty očistíme a nakrájíme na kostky, uvaříme nad párou doměkka. Uvařené batáty rozmačkáme, přidáme mouku a vejce. Z uvedených surovin vypracujeme těsto. Těsto rozdělíme na 4 díly, z každé části vyválíme váleček silný asi 1 cm. Váleček pokrájíme na menší kousky. Tyto kousky potom vidličkou stlačíme.

Ingredience: 4 plátky kvalitního kozího sýra, 480g batátů, 480g dýně, 1 hvězdička badyánu, ½ lžíce medu, 1 větvička tymiánu, 0,05l bílého vína, sůl, mletý pepř.

Příprava:

Batáty a dýni nakrájíme na kostky o velikosti asi 1×1 cm. Orestujeme a podlijeme vínem, přidáme tymián, badyán, sůl, pepř, a podusíme doměkka. Nakonec přidáme med. Kozí sýr ugrilujeme dozlatova na kuchyňském roštu (nebo v troubě na funkci gril).

Doprostřed talíře dáme batáty s dýní, navrch položíme sýr a ozdobíme hustým balzamikovým dresinkem, který je možno koupit hotový. Podáváme se salátem.

Náš tip: Kdo nemá rád kozí sýr, může ho zaměnit za jakýkoliv kus grilované ryby nebo masa.

Vaše recepty nám posílejte na e-mail info@www.bataty.cz nebo prostřednictvím kontaktního formuláře.