Recepty

 

Batáty se výborně vaří vcelku. Při pečení zase jejích tenká slupka vytvoří křupavý povrch a uvnitř objevíte  sladkou, křehkou dužinu. Zatímco pečení je tradiční způsob přípravy sladkých brambor, existuje nespočetné množství způsobů, jak je připravit:

 

 

BATÁTY S MRKVÍ (vynikající pro děti)


Příprava:

Batáty s mrkví oloupeme, umyjeme a nakrájíme na kostky. Zeleninu propláchneme vodou, dáme do hrnce a zalejeme vodou. Přivedeme do varu a zvolna vaříme do změknutí. Uvařené batáty s mrkví prolisujeme nebo rozmixujeme.

Pokrm batáty s mrkví doplníme lžičkou oleje, promícháme a můžeme podávat.

 

KRÁLÍK S BATÁTY


Příprava:

Batáty oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kostky. Králíka nakrájíme na kostičky. Batáty propláchneme vodou, dáme společně s masem do hrnce a zalejeme vodou. Přivedeme do varu a zvolna vaříme do změknutí. Uvařeného králíka s batáty prolisujeme nebo rozmixujeme.

Pokrm králík s batáty doplníme lžičkou oleje, promícháme a můžeme podávat.

 

PANGASIUS S BATÁTY


Příprava:

Pangasia nakrájíme na větší kousky. Batáty oloupeme a nakrájíme na kolečka velká asi 1 cm. V hrnci přivedeme do varu vodu s trochou cukru a kouskem másla a vložíme do ní batáty. Vaříme, dokud nejsou měkké.

Na pánvi rozpustíme máslo, vložíme kousky rybího masa, osolíme a přidáme špetku koření na ryby. Maso opatrně opečeme z obou stran doměkka.

Uvařené batáty scedíme a osolíme. Na dno misky dáme batáty, na ně položíme maso a ozdobíme nakrájenou okurkou a kuličkami mozzarelly.

Pangasia s batáty podáváme jako teplý hlavní chod bez další přílohy s toastem či s tmavým chlebem.

 

GRILOVANÉ BATÁTY NA INDICKÝ SPŮSOB


Ingredience: Kousek másla, sůl, 5 ks batátů, 5 stroužků česneku

Příprava:

Batáty nemusíte loupat, stačí je důkladně očistit a opláchnout. Potom je nakrájejte. Na stejně velké kostičky nebo kolečka nakrájejte i mrkev.

Vymažte pekáč máslem a dejte do něj nakrájenou zeleninu. Vše posypte kořením, přidejte česnek a dejte zapéct do trouby (rozpálené alespoň na 190°C). Pečte 40 minut.

 

KRKOVIČKA NA ROZMARÝNU S HRANOLKY Z BATÁTŮ


Ingredience: 800g krkovičky nebo kotlety, 5 lžiček soli, 5 větviček rozmarýnu, olivový olej, máslo

Příprava:

Batáty oloupejte a nasekejte na proužky, které budou vypadat jako hranolky. Nebudete je ale smažit ani péci v troubě, protože jde o zdravější formu úpravy!

Vetřete formu na pečení nebo pekáč máslem, vložte do ní batáty a dobře je osolte. Pečte na 220°C zhruba 40 minut. Kontrolujte, zda se nepřipalují.

Krkovičku opečte z každé strany pět minut tak, aby byla krásně hnědá. Pokud máte kvalitní pánev, opékejte ji klidně bez tuku. Přidejte na pánev  větvičky rozmarýnu, které maso krásně provoní.

 

PEČENÉ BATÁTY NA TYMIÁNU


Ingredience: 700g batátů, sůl, olivový olej, 5 větviček tymiánu

Příprava:

Oloupejte batáty a připravte si plech s pečicím papírem,. Na stejně velké kousky nakrájené batáty dejte na plech a osolte je. Polejte je olivovým olejem a přidejte větvičky tymiánu. Pečte je v troubě rozpálené na 200°C zhruba 30 minut.

 

GNOCCHI Z BATÁTŮ


Ingredience: 700g batátů, 220 g hladké mouky, 1 vejce, 1 lžíce olivového oleje, 1 šálek čerstvých špenátových listů, 1 šálek brynzy, lžíce soli

Příprava:

Batáty očistíme a nakrájíme na kostky, uvaříme nad párou doměkka. Uvařené batáty rozmačkáme, přidáme mouku a vejce. Z uvedených surovin vypracujeme těsto. Těsto rozdělíme na 4 díly, z každé části vyválíme váleček silný asi 1 cm. Váleček pokrájíme na menší kousky. Tyto kousky potom vidličkou stlačíme.

 

GRILOVANÝ KOZÍ SÝR NA BATÁTECH A MASLOVÉ DÝNI


Ingredience:  4 plátky kvalitního kozího sýra, 480g batátů, 480g  dýně, 1 hvězdička badyánu, ½ lžíce medu, 1 větvička tymiánu, 0,05l bílého vína, sůl, mletý pepř

Postup:

Batáty a dýni nakrájíme na kostky o velikosti asi 1x1 cm. Orestujeme a podlijeme vínem, přidáme tymián, badyán, sůl, pepř, a podusíme doměkka. Nakonec přidáme med. Kozí sýr ugrilujeme dozlatova na kuchyňském roštu (nebo v troubě na funkci gril).

Doprostřed talíře dáme batáty s dýní, navrch položíme sýr a  ozdobíme hustým balzamikovým dresinkem, který je možno koupit hotový. Podáváme se salátem.

Náš tip: Kdo nemá rád kozí sýr, může ho zaměnit za jakýkoliv kus grilované ryby nebo masa.


 

Vaše recepty nám posílejte na email: info@bataty.cz nebo prostřednictvím kontaktního formuláře.